Певачке групе

Певачке групе

У оквиру Удружења, од 2003. године, успешно раде мушка и женска певачка група, које се баве очувањем и презентовањем традиционалног начина певања и изворне српске песме. Групе су почеле са радом у жељи да најпре науче и успешно интерпретирају песме ужичког краја. Резултат тога је прво аудио издање „Осу се небо звездама“, на коме се налази 18 песама овог краја , које су певане новојим начином певања „на бас“. Међу њима се налазе и песме које су чланови Удружења пронашли на и записали терену, што овом издању даје посебну вредност. Етномузиколог, мр Сања Ранковић је у рецензији овог издања то и потврдила, рекавши:
„…одлука да се песме уче од сеоских певача представља најбољи начин да се у потпуности савладају стилске особености народног певања. Руководиоци певачких група вешто су креирали и усмерили рад певача. Песме које се налазе на издању красе различите боје гласова солиста  који су успели да обликују солистичке деонице у слободној метро-ритмичкој равни и да се на тај начин приближе архаичном начину извођења.“
Негује се и старији начин певања „на глас“

На репертоару певачких група налазе се и песме других крајева Србије и ширег региона Балкана.Највећи успеси: 2003. и 2004. мушка певачка група је била победник манифестације Старог певања у Срба; 2006. женска певачка група је освојила друго место на Сабору певачких група „Јесен у Злакуси“. Мушка група је 2019. године на Републичкој смотри фолклорних ансамбала Србије програлешна за најбољу певачку групу смотре. Учесници су бројних манифестација у земљи, а 2008. су се представили на „Етно гласу“, певачком фестивалу у Панчеву, где су имали част да промовишу свој ЦД. У току је припрема другог ЦД-а.

Руководилац мушке групе је Властимир Вељовић, а женске Гордана Пауновић.

Будите у току са дешавањима у нашем удружењу

Корисни линкови

Најновије вести